Per què Cal Llibreter?

Com ens agrada explicar sovint, Cal Llibreter és el resultat final d’uns quants anys de comprovar que, a Sant Just Desvern, els lletraferits, amants dels llibres i dels actes literaris eren munió. Tot va començar cap a finals del 2011 quan, enyorats del món literari, se’ns va acudir organitzar algunes presentacions i recitals de poesia, sempre amb la complicitat de l’Ateneu de Sant Just i del Celler de Can Mata, pel pur plaer de tenir, vora a casa, allò que sempre havíem d’anar a buscar a Barcelona. La sorpresa no va ser comprovar que no estàvem sols, sinó adonar-nos que érem multitud!

De manera que, per sistematitzar-ho una mica més, vam convertir-nos en Escola d’Escriptura: un paraigua que servia per fer tallers d’escriptura creativa, clubs de lectura i, és clar, recitals i presentacions. Per Sant Just van començar a desfilar primeres espases: el Jaume Cabré, l’Albert Sánchez-Piñol, el Francesc Garriga, el Màrius Sampere, el Josep Pedrals, el Jaume Pons-Alorda… i, més important encara: els fidels als “tasts de poesia i vi” no paraven de créixer, com van poder comprovar la Sònia Moll, la Mireia Calafell, la Mireia Vidal-Conte, l’Anna Gual, l’Andreu Subirats i, és clar, el Joan Margarit -que jugava amb l’avantatge de ser a casa!

Quan, acabats els actes, els santjustencs ens preguntaven per què no veníem llibres i quan, tal pregunta, va convertir-se en l’afirmació “vosaltres heu de muntar una llibreria”, ens vam començar a plantejar el projecte. Només va faltar-hi que quatre grans dames santjustenques (la Palmira Badell, la Carme Navarra, la Maria Quintana i la Imma Pericas: les nostres “padrines”) ens ho proposessin, absolutament convençudes, amb total rotunditat. “I per què no?”, vam dir-nos, sense saber on ens posàvem. Sense tenir cap experiència de negoci, sense distingir albarans de factures, ni conèixer el particular llenguatge llibreter format de paraules com sinli, devolució, “repo”, dipòsit, ferm…

I ja som al cap del carrer. Un any i mig després d’obrir hem trobat temps per fer una web, obrir-nos al món digital de manera seriosa i menys esbojarrada que la de les xarxes socials. Ja només ens queda, un dia, posar cartells a les lleixes!

Silvana Vogt Destefani

Escriptora, periodista radiofònica i lectora de manuscrits per a editorials i premis literaris.

Arnau Cònsul Porredon

Periodista amb vocació d’historiador, antic crític literari, editor junior a Proa, i redactor a Text-La Galera, a més de treballador a l’Institut Ramon Llull.

Ras i curt: el devem a la perícia de l’Albert Brufau, l’artista que va transformar el local del carrer Bonavista 81, baixos, en la llibreria que enamora tots els visitants. Hi havíem donat mil vint-i-una voltes i cap proposta ens acabava de fer el pes. Fins al punt que plantejar-nos un simple “La llibreria” ens estava bé. I llavors vam veure l’esborrany dels números que, de manera molt general, ens havia fet l’arquitecte, encapçalats per un “Cal llibreter” escrit en bolígraf i traços ràpids. I ens va enamorar.

I després vam veure-hi les gràcies: Sant Just és un poble de masies: Can Cardona, Can Carbonell, Can Roldan, Can Ginestar ; i millor, encara: com a poble conserva aquella tradició de convertir en “can” o “cal” a qualsevol negoci. Així, es compren regals a “cal Ballart”, el pa “cal Vilaseca” i, sí, el vi a “Can Mata” –tot i que el celler ja duu el nom incorporat. Semblava rodó i seguíem l’estela de “Cal Sabater”, que ja havia optat per aquest mateix camí.