d’Hernán Díaz

Barcelona, Periscopi, març del 2023.
Traducció de Josefina Caball.
462  pàgs.

 

La relectura d’un clàssic: una novel·la sobre els diners, l’ambició i una història d’amor truncada, a la Nova York dels anys 20, on hi ressona El gran Gatsby… però sense edulcorants. Una obra feta de quatre novel·les, quatre versions d’una història que no juguen amb el punt de vista, sinó que planten el lector davant la lluita per imposar un relat, suprimir falsedats i (re)escriure la Història.

“Que la ficció és innòcua? Fixa’t en la religió. Que la ficció és innòcua? Mira les masses oprimides que s’acontenten amb el que els ha tocat perquè han acceptat les mentides que els imposen. La història mateixa és una ficció, una ficció amb un exèrcit. I la realitat? La realitat és una ficció amb un pressupost il·limitat. Això és el que és. I com es consolida la ficció? Amb una altra ficció: els diners.”

“Sóc un financer en una ciutat governada per financers. El meu pare va ser financer en una ciutat governada per industrials. El seu pare va ser financer en una ciutat governada per comerciants. El seu pare va ser financer en una ciutat governada per una societat molt unida, indolent i beata, com la majoria de les aristocràcies provincianes. Aquestes quatre ciutats són una mateixa: Nova York.”