Antologia del realisme màgic català 1923-1945

Selecció i pròleg de Ramon Mas. Ed Males Herbes (19€)

«Una resurrecció mai és una cosa agradable més que per al ressuscitat. Per molt que s’hagi plorat el difunt, per molt que s’hagi sentit la seva mort, si ressuscita, aquest fet té sempre l’efecte d’un engany, d’una estafada, d’una broma de mal to: la mort, segons asseguren alguns, és una cosa molt formal. La mort és una de les poques coses formals que queden a la vida.» (Lluís Capdevilla, 1924)

Recomanem aquest llibre amb entusiasme desfermat. Obre les portes a un tipus de literatura catalana que, per alguna raó, ha quedat una mica arraconada. Com diu Ramon Mas al pròleg: “és previsible, doncs, que el lector que s’acosti a aquests textos armat únicament de la lògica de la raó xoqui una vegada i una altra contra els murs que ell mateix s’haurà imposat, sense copsar la importància de l’atzar i de l’absurd, ni la veritat que rau en la imaginació.” Apeles Mestres, Elvira A. Lewi, Pere Calders, Ramon Vinyes, Josep Carner, Lluís Capdevila, Francesc Trabal, Joan Sacs, Carles Sindreu, Àngel Ferran, Salvador Espriu, Joan Oliver… No sé què més es pot demanar a un llibre que obre portes cap a un món literari diferent, màgic, immens, divertit.

Per descobrir. O rellegir.

«Prometeu havia estat absurdament imprevisor no imaginant que els homes convertirien les guspires sagrades en llumins per a la cuinera. Es creuria fins i tot vençut, fins i tot inferior als homes, que s’havien aprofitat de la seva idea, tot romanent comfortables.» (Josep Carner, 1923)