Antologia del realisme màgic català 1923-1945

Selecció i pròleg de Ramon Mas. Ed Males Herbes (19€)

«Una resurrecció mai és una cosa agradable més que per al ressuscitat. Per molt que s’hagi plorat el difunt, per molt que s’hagi sentit la seva mort, si ressuscita, aquest fet té sempre l’efecte d’un engany, d’una estafada, d’una broma de mal to: la mort, segons asseguren alguns, és una cosa molt formal. La mort és una de les poques coses formals que queden a la vida.» (Lluís Capdevilla, 1924)

Recomendamos este libro con entusiasmo. Abre las puertas a un tipo de literatura catalana que, por alguna razón, ha quedado un poco arrinconada. Como dice Ramon Mas en el prólogo: “es previsible, entonces, que el lector que se acerque a estos textos armado únicamente con al lógica de la razón, choque una y otra vez contra los muros que él mismo se ha impuesto, sin entender la importancia del azar y del absurdo, ni de la verdad que subyace en la imaginación”. Apeles Mestres, Elvira A. Lewi, Pere Calders, Ramon Vinyes, Josep Carner, Lluís Capdevila, Francesc Trabal, Joan Sacs, Carles Sindreu, Àngel Ferran, Salvador Espriu, Joan Oliver… No sé que més se puede pedir a un libro que abre puertas hacia un mundo literario diferente, mágico, inmenso y divertido.

Para descubrir. O releer.

«Prometeu havia estat absurdament imprevisor no imaginant que els homes convertirien les guspires sagrades en llumins per a la cuinera. Es creuria fins i tot vençut, fins i tot inferior als homes, que s’havien aprofitat de la seva idea, tot romanent comfortables.» (Josep Carner, 1923)