Vam desafiar el fred i va valer la pena.

Si els carrers han de ser sempre nostres, omplim-los de literatura! I, amb aquesta premissa, i malgrat totes les prediccions metereològiques adverses, vam decidir plantar una cinquantena de cadires al carrer (gentilesa de l’Ajuntament de Sant Just), treure els dos sofàs verds (per primer cop en la història de la llibreria!) i preparar l’equip de so comme il faut. L’ocasió s’ho valia: la Pilar Senpau havia preparat una presentació de les memòries d’infantesa del Joan Margarit, de manera que plantejava alguns dels temes i moments del llibre tot relacionant-los amb poemes seus. I, és clar, animava al Joan a llegir-los i a explicar la diferència entre l’expressió en prosa i en vers d’un mateix record o vivència.

El resultat, podeu imaginar-vos-el: un esclat de poesia al carrer, de saviesa de vida i de generositat expositiva que els santjustencs van entomar (abrigats) amb l’admiració que sempre han tingut per un dels seus veïns més il·lustres. Sentir el Joan declamar els seus versos com a preludi de les Festes de Tardor és un privilegi que no gaires pobles tenen a l’abast. I tancar l’acte amb “Llibertat” i que Cal Llibreter sigui el teló de fons, un record dels que no s’esborren, passi el temps que passi.
La llibertat és la raó de viure, dèiem, somniadors, d’estudiants.                                      És la raó dels vells, matisem ara,
la seva única esperança escèptica.
La llibertat és un estrany viatge.
Va començar en les places
de toros amb cadires a la sorra
en les primeres eleccions.
És el perill, de matinada, al metro,
són els diaris al final del dia.
La llibertat és fer l’amor als parcs.
La llibertat és quan comença l’alba
en un dia de vaga general.
És morir lliure. Són les guerres mèdiques.
Les paraules República i Civil.
Un rei sortint en tren cap a l’exili.
                                          La llibertat és una llibreria.
Anar indocumentat.
Les cançons prohibides.
Una forma d’amor, la llibertat.

I, per fer passar el fred, res millor que la mistela que el Celler de Can Mata va servir com a colofó, per sumar-se a la festa de la literatura i la memòria, recordant als assistents que ja van 20 anys de servir i recomanar bons vins a Sant Just. ¡Que sigui per molts anys!